WINNAARS TRENDWATCHER OF THE YEAR AWARDS 2015-2016

De organisatie van de TWOTY Awards promoot dat wij onze blik op de toekomst moeten verruimen en is dus altijd op zoek naar nieuwe visies op gebied van trends en mogelijke toekomsten. De TWOTY Awards worden georganiseerd door SecondSight, een instituut waar diverse trendwatchers, trend forecasters en futuristen hun visie en kijk op de toekomst delen. Wat zal de komende jaren belangrijker worden en waarom? En welke ontwikkelingen zijn voor 2016 And Beyond relevant? Een onafhankelijke jury van communicatie- en marketingspecialisten, strategen en innovatie-experts beoordeelt de ingezonden stukken en kijkt naar welke trends en toekomstvisies relevant zijn en waarom. Op welke ontwikkelingen zouden bedrijven en overheden zich kunnen of moeten gaan richten? 

Innoveren en werken aan de toekomst zijn doelen die wij steeds vaker horen. ‘Meer mensen dan ooit tevoren werken aan innovatie en dus met de toekomst’, zegt Andrea Wiegman, oprichter van de TWOTY Awards, ‘maar toch is de toekomst complexer dan zo één, twee, drie lijkt. En innoveren zonder visie of kijk op trends kan verkeerd uitpakken. Wij vinden het belangrijk om meerdere visies naast elkaar te leggen zodat mensen een eigen visie kunnen ontwikkelen.’ 
De TWOTY Awards worden dit jaar uitgereikt op de Accenture Innovation Awards, op 30 oktober 2015. Lees meer over de TWOTY en doelstelling in ons vorige persbericht
 

De winnaars van de TrendWatcher of The Year Awards 2015/2016        
 

TRENDWATCHER OF THE YEAR: Guido van de Wiel / Wheel Productions
with Expelling sheer-cultural habits
Guido brengt in zijn inzending mens en technologie, twee thema’s samen die bij veel van de inzendingen central stonden samen. Door een nieuw paradigma voor te stellen, het natural-cultural paradigma, overstijgen we de huidige ‘one size fits no one’ met ‘variation fits everyone’. 

Andere nominees: Jacqueline Wolfs (Birds&Wolves), Sander Duivestein
Juryleden: Joost Augusteijn (Rabobank), Thecla Schaeffer (G-Star), Chris Collet (BMW Groep Nederland); Suzan Krabben (Unobvious)

FORECASTER OF THE YEAR: Truus Dokter / It Fits! Forecasting
with Start-Up!
Start-Up! geeft een breed inzicht in wat ons te wachten staat in 2016 & Beyond. In haar goed gestructureerde rapport vertaalt Truus  maatschappelijke observaties naar kleuren, materialen en producten. Meest inspirerend vond de jury de idee “Magic lasts longer than Money.”

Andere nominees: Carlos Cuellar Brown (US), Yang Design (China)
Juryleden: Stephan van Bolderik (Fusement); Jeffrey Prins (Stichting Doen!); 
Esther Muller (freelance fashion journalist); Derk Schneemann (Verhaert); 
Harriet Calo (freelance fashion editor)

FUTURIST OF THE YEAR: Rachel Armstong / Professor of Living Architecture
with Black Sky Thinking
Rachel Armstrong weet hart en hersenen te beraken door met een specifieke optimistische, ja zelfs positieve visie op de toekomst te komen. Een visie die eens breekt met het back to the past paradigma van veel ons bekende visies. Bij oppervlakkige lezing kan een puur op science fiction gebaseerde denktrant worden vermoed. Armstrong gaat echter vele stappen verder en ontwikkelt haar visie middels experimenten die voorstelbaar zijn, maar niet voorspelbaar. 
In Black Sky Thinking zet Rachel aan tot groots denken over de toekomst. We moeten vooral ook buiten de kaders denken. Bijvoorbeeld door over te gaan op ‘living architecture’ ofwel bouwen met levende materialen. Het voorbeeld van ‘The Future Venice Project’ waarin gebruik gemaakt wordt van protocellen om de fundering van Venetië te versterken illustreert het innovatieve denken goed, en geeft de lezer een handvat. 

Andere nominees: Justien Marseille (The Future Institute)
Juryleden: Pieter Paul van Oerle (Accenture Nederland); Eduard de Visser (Port of Amsterdam); Antoinette Hoes (DDB and Tribal Worldwide)

UPCOMING TALENT OF THE YEAR: Delany Boutkan
with Present    

De vier genomineerden zijn allen heel boeiend. Hun research en approach waren telkens inspirerend voor ons oude rotten (haha). De keuze was niet eenvoudig, maar uiteindelijk was er een iemand die telkens naar voor kwam en dat is Delany Boutkan. 
Als een designer en onderzoeker gelooft ze dat design een methode is om te speculeren over mogelijke toekomst scenario’s, voor zowel de designer als de consument. “What if time related objects would bring the user back to the duration of time by emphasizing their own rhythms of life.” In het Second Sight netwerk is het onderwerp tijd regelmatig een issue geweest voor toekomst ideeën. We spelen immers met tijd, waarbij verleden, heden en toekomst soms heel fluid zich gedragen. Goed om te zien dat een jonge generatie zich hier ook mee bezig houdt. Delany haar werk is abstract, maar ze is wonderwel reeds in staat om op een heel duidelijke manier haar statements te plaatsen en te vertalen naar verschillende tijdsperspectieven, generaties, markten, … In haar reactie op onze vragen gaf ze duidelijk aan inzicht te hebben in haar kwetsbare stukken van haar onderzoek. Haar openheid maakt haar bijzonder sterk. Haar ideeën als het luisteren naar iemands hartslag verfrissend en verrassend. De jury gelooft dat Delany het talent heeft om morgen haar werk voor een breder publiek te brengen en met design tevens de toekomst mee vorm te geven … en daarom is zij voor ons  UPCOMING TALENT OF THE YEAR . Proficiat!

Andere nominees: Steven van den Haak, Sanne Visser, Silvia Naber
Juryleden zijn de winnaars van de vorige TWOTY: Tom Palmaerts, TWOTY 2013-2014 (TrendWolves); Sara Peluso, Trend Forecaster 2013-2014 (Studio Monomio Milan); Yori Kamphuis, Futurist 2013-2014 (CoBlue); Paulien Routs, Upcoming Talent 2013-2014

Voor meer informatie, neem contact op met Andrea Wiegman, twoty@secondsight.nl of 06 48926019. Social media: @TWOTYs #TWOTY1516 #2016AndBeyond @SecondsightNL